ΛΥΠΑΜΑΙ, ΧΑΣΑΝΕ!

 Άλλη μια χρονιά είχα την ευκαιρία να περάσω μια εβδομάδα στην ευλογημένη κατασκήνωση του Βογατσικού ως εθελόντρια μαγείρισσα πλάι σε μια εκπληκτική ομάδα ανθρώπων με τους οποίους συνεργαστήκαμε για να προσφέρουμε μια εβδομάδα αλλιώτικης, αληθινής ευτυχίας στα παιδιά.  Για όσες κοπέλες Γυμνασίου – Λυκείου της Μητρόπολης μας δεν συμμετείχαν ως κατασκηνώτριες και για όσες κυρίες δε συμμετείχαν ως βοηθοί, λυπάμαι, χάσανε! 

Χάσανε την ευκαιρία για δωρεάν διαμονή σε ένα ήρεμο, όμορφο, δροσερό φυσικό περιβάλλον, μέσα σε ένα δάσος από πεύκα με σκίουρους και τρυποκάρυδους ως τακτικούς θαμώνες, περιποιημένο με περισσή φροντίδα από τον ακούραστο Δήμο Άργους Ορεστικού.

Χάσανε τα ατέλειωτα τραγούδια, τραγούδια με μελωδίες και λόγια που μένουν ανεξίτηλα, που σε γεμίζουν χαρά και αισιοδοξία και κάνουν να χορεύει το μέσα σου.

Χάσανε την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με φωτισμένους ανθρώπους της Μητρόπολής μας και όχι μόνο, οι οποίοι με αίσθημα ευθύνης και αφοσίωσης αλλά πάνω απ’ όλα με ανιδιοτελή αγάπη ήταν εκεί για να απαντούν ερωτήματα, να ακούν και να συμβουλεύουν, να ανοίγουν παράθυρα σε νέες εμπειρίες.

Χάσανε βράδια ξάπλα κάτω από τα αστέρια στην απόλυτη ησυχία, με συζητήσεις για θέματα σοβαρά, εξομολογήσεις, ξεκαρδιστικά αστεία, αφηγήσεις, προσευχές, ό,τι λαχταρούσε ο καθένας, εκεί που η καρδιά ανοίγει πιο εύκολα μέσα στη νύχτα. 

Χάσανε τον ελαφρύ ύπνο στην περιζήτητη δροσιά του βουνού και το πρωινό ξύπνημα πλάι στις φιλενάδες, με το χαμόγελο από τη βραδινή διασκέδαση ακόμα χαραγμένο στα αγουροξυπνημένα πρόσωπα.

Χάσανε τις ώρες ψυχαγωγίας με το πηγαίο χιούμορ, το ταλέντο και τον αυθορμητισμό των κοριτσιών της κάθε ομάδας, τα παραδοσιακά κατασκηνωτικά συνθήματα και τα ομαδικά παιχνίδια, τόσο τη μέρα όσο και μέσα στο μυστήριο της νύχτας.

Χάσανε την ανεπανάληπτη εμπειρία της κατανυκτικής προσευχής στην ύπαιθρο, τότε που νιώθει κανείς ότι η προσευχή φεύγει απευθείας από τις ανοιχτές καρδιές στα φιλεύσπλαχνα αυτιά του Χριστού και της Παναγίας μας.  Μια εμπειρία άγνωστη στους πολλούς, ίσως και παρεξηγημένη, που δυστυχώς δεν περιγράφεται με λόγια για να σας την πω. Όπως δεν περιγράφεται ούτε η συμμετοχή στην υπαίθρια Θεία Λειτουργία της Κυριακής, σχεδιασμένης ειδικά για παιδιά από τον αξιέπαινο ιερέα μας, που – δε θα το πιστέψετε – μοιάζει με αληθινό πανηγύρι!

Χάσανε ακόμη την ευκαιρία για νέες φιλίες, από αυτές που γεννούνται μέσα στο παιχνίδι του δάσους και τραβάνε την ψυχή πιο ψηλά και την τυλίγουν να μην κρυώνει τον χειμώνα που θα έρθει… 

Χάσανε βέβαια και τις μοναδικές γεύσεις των φαγητών και των γλυκών που εμείς, το εκπληκτικό συνεργείο της κουζίνας, ετοιμάζαμε με πολλή φροντίδα καθημερινά για όλους τους κατασκηνωτές. Και ξέρετε, ακόμη και τα πιο ταπεινά υλικά, μαγειρεμένα με τόση αγάπη, μετουσιώνονται σε γεύσεις αξέχαστες, που δίνουν απόλαυση και ενέργεια για ζωηρές δραστηριότητες. 

Τίποτε από αυτά δε θα ήταν το ίδιο, χωρίς τα αξιόλογα στελέχη της Κατασκήνωσης: Τον πολυαγαπημένο φωτισμένο ιερέα μας πατέρα Χρήστο Μεσημέρη με την ακάματη και πάντα γελαστή αρχηγό Πρεβυτέρα Αναστασία Γκοτζαμάνη, την αξιόλογη και έμπειρη υπαρχηγό από τη Θεσσαλονίκη κ. Θεοδώρα Ζωηρού και κάθε ομαδάρχισσα που έκλεψε από τις διακοπές της χρόνο και τον  χάρισε γενναιόδωρα στα κορίτσια που άρπαξαν την χρυσή ευκαιρία που τους δόθηκε για πανέμρφες και ψυχωφέλιμες διακοπές. 

Νιώθοντας απέραντη ευγνωμοσύνη για όσους συνετέλεσαν στην οργάνωση και τη λειτουργία της κατασκήνωσης, σας παροτρύνω να μην ξαναχάσετε αυτήν την ευκαιρία εάν σας δοθεί. Αφήστε στην άκρη την προκατάληψη και τους αρνητικούς αφορισμούς για τις εκκλησιαστικές κατασκηνώσεις, και ελάτε να γευθείτε μια ειλικρινά αγαπητική και όμορφη ζωή, αληθινή χαρά Θεού! 

Υ.Γ.  Αγαπώ πολύ τη μαγειρική και τη θεωρώ ένα άριστο μέσο να δείξεις την αγάπη σου σε όποιον θες. Μου άρεσε πολύ που οι ομαδάρχισσες επέλεξαν για την κουζίνα ένα τραγούδι και το μοιράζομαι μαζί σας εδώ:



Μάγειρας  https://www.youtube.com/watch?v=c3b9tcd61D0


Στίχοι:   Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος

Μουσική:  Δημήτρης Μαρκατόπουλος

Μάριος Φραγκούλης & Ηλίας Μαμαλάκης

   

Πήρα από τα παραμύθια

τα κουκιά και τα ρεβίθια,

μία φασολιά πελώρια,

το λαγό και τα κοκόρια.

Πήρα όλα τα καρβέλια,

τα σταφύλια από τ’ αμπέλια,

τα εφτά τα κατσικάκια

και τα τρία γουρουνάκια.


Έχουμε σας λέω πανηγύρια.

Φέρτε πιάτα, φέρτε και ποτήρια.

Μάγειρας Τσελεμεντές θα γίνω

κι ότι μαγειρεύω θα το δίνω

στα παιδιά.

Φέρτε τα μαχαιροπήρουνα σας

και τα παραμύθια της γιαγιάς σας,

τα παιδιά να φάνε και να πιούνε

και ποτέ, ποτέ μην κοιμηθούνε

νηστικά.


Με το ζόρι απ τη φωλιά τους

πήρα τη φωτιά απ’ τους δράκους

κι απ’ τις μάγισσες καζάνια,

κατσαρόλες και τηγάνια.

Έριξα τα υλικά μου

και τ’ αλατοπίπερά μου.

Απ’ τα παραμύθια κλέβω

να ‘χω για να μαγειρεύω.


Έχουμε σας λέω πανηγύρια.

Φέρτε πιάτα, φέρτε και ποτήρια.

Μάγειρας Τσελεμεντές θα γίνω

κι ότι μαγειρεύω θα το δίνω

στα παιδιά.

Φέρτε τα μαχαιροπίρουνά σας

και τα παραμύθια της γιαγιάς σας,

τα παιδιά να φάνε και να πιούνε

και ποτέ, ποτέ μην κοιμηθούνε

νηστικά. 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις