ΣΕ ΤΙ ΟΦΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ;

Ποιος μπορεί να φανταστεί παιδικά χρόνια χωρίς παραμύθια; Παιδικά χρόνια: όταν άνετα μπορείς να δεχτείς έναν κροκόδειλο πάνω σε έναν ουρανοξύστη, μια αλεπού να παραδίδει μαθήματα πιάνου, έναν σκίουρο να κάνει πρόταση γάμου σε μια ποντικίνα! Και είναι τόσο διασκεδαστικό!

Βέβαια, πέρα από διασκέδαση και ψυχαγωγία, τα οφέλη για τα παιδικά μυαλά και τις παιδικές ψυχές από τα παραμύθια είναι πολλά και σημαντικά. 

Τα παραμύθια τροφοδοτούν τη φαντασία των παιδιών και την εξελίσσουν. Φανταστικοί χαρακτήρες και μαγικά σκηνικά τους μεταφέρουν έξω από την καθημερινή ζωή, η οποία συχνά είναι μονότονη και θλιβερή. Οι φανταστικές ιστορίες τους εμπνέουν εικόνες στο νου και τους ξυπνούν το μυαλουδάκι, ενεργοποιώντας τη φαντασία τους. Σύντομα, μετά από μερικά παραμύθια, θα αρχίσουν κι εκείνα να πλάθουν φανταστικές εικόνες, να τις περιγράφουν και από κει και πέρα να αναπτύσσουν νέες δεξιότητες. 

Τα παραμύθια βοηθούν ακόμη τα παιδιά να κατανοούν  τα συναισθήματα, κάτι πολύ σημαντικό, εφόσον τα μικρούλια είναι πολύ συναισθηματικά πλάσματα. Μέσα στο φανταστικό σκηνικό ενός παραμυθιού, το παιδί βιώνει λύπη, χαρά, φόβο, αγωνία, ενθουσιασμό, αγάπη, έκπληξη, τρόμο, μέσα από τους φανταστικούς χαρακτήρες της ιστορίας. Εκπαιδεύεται έτσι να αναγνωρίζει και να διαχειρίζεται τα συναισθήματα, να ξεπερνάει τα δυσάρεστα και να βρίσκει την ευτυχία. 

Πολύ σπουδαία η προσφορά των παραμυθιών και στην καλλιέργεια της ενσυναίσθησης. Τα παιδιά μαθαίνουν να βλέπουν πίσω από τα φαινόμενα, πίσω από τα στερεότυπα: Μια μικρή φτωχή κοπέλα μπορεί να είναι γενναία, ένας πανίσχυρος δράκος μπορεί να αξίζει κάποια στιγμή τη λύπησή μας, μια κακιά μάγισσα μπορεί να θέλει πραγματικά να αλλάξει… Τα παιδιά μαθαίνουν την κατανόηση, την αλληλεγγύη, τη συμπόνια καθώς και ότι το καλό μπορεί και πρέπει να κερδίζει. 

Όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, τα παιδιά μέσα από τα παραμύθια εκπαιδεύονται στο να ξεπερνούν τις προκλήσεις με θάρρος, ψάχνοντας λύση στο πρόβλημα, ψάχνοντας διέξοδο στο αδιέξοδο. Πώς; Ακολουθώντας το απελπισμένο μικρό αδύναμο αγοράκι που παλεύει να ξεφύγει από τον οργισμένο γίγαντα, ακολουθώντας την πριγκίπισσα που παλεύει να δραπετεύσει από την σκοτεινή υπόγεια φυλακή της. Καλλιεργείται στο παιδί η ικανότητα να βγαίνει με δημιουργικό τρόπο μέσα από δύσκολες καταστάσεις. 

Σε ένα άλλο επίπεδο, τα παραμύθια βοηθούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο την εξέλιξη του λεξιλογικού πλούτου στα παιδιά. Η περιγραφική, γλαφυρή, συχνά μεταφορική γλώσσα των παραμυθιών, διδάσκει υποσυνείδητα νέες λέξεις, φράσεις και τρόπους έκφρασης στα παιδιά. Και βέβαια είναι γνωστό ότι το πλούσιο λεξιλόγιο συνδέεται άμεσα και στενά με την ευρεία σκέψη, την οξεία αντίληψη και την απόκτηση γνώσεων του ανθρώπου. 

Τέλος, γνωρίζουμε όλοι πόσο ισχυροί δεσμοί αναπτύσσονται ανάμεσα στο παιδί και το άτομο που του διαβάζει το παραμύθι. Είναι από τις πιο γλυκές αναμνήσεις που δε σβήνουν στο πέρασμα του χρόνου, τόσο για το παιδάκι, όσο και για τον ενήλικα που το διαβάζει. Μη χάνετε λοιπόν ευκαιρία, γονείς, παππούδες, θείοι, διαβάστε πολλά πολλά παραμύθια στα παιδιά. Και μην ξεχνάτε τη γνωστή ρήση του μεγάλου Einstein:



 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις