ΚΑΣΤΟΡΙΑ: ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ!

 Είχα την τύχη να εγκατασταθώ μόνιμα στην Καστοριά την χρυσή περίοδο της δημαρχίας Παπουλίδη. Μια περίοδο που αδιαμφισβήτητα έβγαλε την Καστοριά στο προσκήνιο και από μια επαρχιακή άγνωστη πόλη την έκανε τουριστικό προορισμό υπέροχο, με την υλοποίηση των σπουδαίων έργων: τα πάρκα, τους δρόμους, τα έργα στον παραλίμνιο, την πλήρη φωταγώγηση κ.ά. Θυμάμαι με πόση περηφάνια ξεναγούσα τους φίλους που με επισκέπτονταν τότε από άλλα μέρη και πόσο τους εντυπωσίαζαν τα πάντα εδώ, όπου το φυσικό κάλλος συμπληρώνονταν από μελετημένες ανθρώπινες παρεμβάσεις και αναδεικνύονταν. 

Οι ίδιοι φίλοι εξακολουθούν να με επισκέπτονται τακτικά, ωστόσο τώρα περιγράφουν την πόλη μας σαν «παρακμάζουσα, πόλη γερόντων, ξεθωριασμένη και ατημέλητη». Δεν σας κρύβω την απογοήτευσή μου μετά από τέτοιες διαπιστώσεις, που άλλωστε τις κάνουμε όλοι μας, ντόπιοι και ξένοι.

Τι λείπει λοιπόν σήμερα για να δώσει ξανά στην πόλη την παλιά της αίγλη;

Μήπως λείπει το όραμα, η φαντασία, η δημιουργική σκέψη για να επινοήσει νέες προοπτικές και διεξόδους;

Μήπως δεν υπάρχει διάθεση για απαγκίστρωση από τις παλιές πελατειακές σχέσεις και τις παλιές δυσκίνητες πρακτικές;

Μήπως δεν διεκδικούμε πια τίποτα πέρα από τα απολύτως αυτονόητα, τα οποία θα έπρεπε ιδανικά να θεωρούνται δεδομένα; 

Μήπως λείπει η ικανότητα και η κατάρτιση για απορρόφηση κονδυλίων και βιώσιμες επενδύσεις; 

Μήπως εγκαταλείφθηκε στα πίσω συρτάρια κάθε ενδιαφέρον για το τρομερό δημογραφικό πρόβλημα και την υποβάθμιση των σχολικών μονάδων μας;

Μήπως παραμελήθηκε σε μέγιστο βαθμό η καλλιτεχνική δημιουργία και η πολιτιστική έκφραση στα πλαίσια του δήμου;

Από την άλλη, η εικόνα είναι ακόμη πιο θολή και ξεθωριασμένη στα χωριά του δήμου μας, τα οποία σαν φτωχοί συγγενείς περιμένουν τα ψίχουλα φροντίδας που θα περισσέψουν από την πόλη της Καστοριάς. Χωριά που έχουν ιστορία, γραφικότητα, φυσική ομορφιά, δυνατότητες παραγωγής και ανάπτυξης, κι όμως μένουν αραιοκατοικημένα και αφρόντιστα. 

Εν όψει εκλογών λοιπόν, ποιος άραγε μπορεί να περιγράψει το όραμα, να καταστρώσει ρεαλιστικό σχέδιο, να συνεργαστεί με εκλεκτά, εργατικά και ανιδιοτελή  στελέχη, να διαφυλάξει την ενότητα, να συμπράξει με την κεντρική διοίκηση, να εκμεταλλευτεί κάθε διαθέσιμο πρόγραμμα και να σφυρίξει την έναρξη αναγέννησης της Βυζαντινής Αρχόντισσάς μας; 

Για να προλάβω το αίσθημα απαισιοδοξίας που συχνά κυριαρχεί, παραθέτω απόσπασμα από μια συνέντευξη του πρώην δημάρχου μας κ. Παπουλίδη στη δημοσιογράφο Ελένη Μελά το 2018, από το fouit.gr : «Άραγε θα υπάρχουν νέοι σε λίγα χρόνια που θα θέλουν να αλλάξουν την εικόνα της πόλης τους; Ο πρώην Δήμαρχος Καστοριάς, δήλωσε αισιόδοξος, υποστηρίζοντας ότι: «Πράγματι όσοι παραμένουν και αγαπούν τον τόπο τους θα μπορέσουν να του δώσουν και πάλι ελπίδες. Αυτός που θα συνεχίσει να διεκδικεί κάτι θα καταφέρει. Άλλωστε σε κανέναν χαλαρό και αραχτό δεν ήρθαν τα χρήματα στην τσέπη του».

Ως υποψήφια στον συνδυασμό του κ. Άκη Τσούκα ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ, σας προκαλώ να διαβάσετε ή να παρακολουθήσετε σε βίντεο προσεκτικά το πλήρες πρόγραμμά μας, να μας εμπιστευθείτε και να μας δώσετε την ευκαιρία να δούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, με μια ομάδα μονιασμένη κι ενωμένη, πώς μπορούμε να κάνουμε το νέο θαύμα στην Καστοριά. 

Κλείνω, ξανακλέβοντας από την παραπάνω συνέντευξη λόγια και πάλι του κ. Παπουλίδη: «Κάθε Δημοτική Αρχή χρειάζεται ανθρώπους φανατισμένους, με αγάπη για τον τόπο και διορατικούς». Είμαστε εδώ για να μας δοκιμάσετε!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις