ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΗΜΕΡΑΣ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 Παραβρέθηκα εχθές στον Αγιασμό του Κέντρου Ημέρας της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς, μαζί με συνυποψήφιούς μου από τον συνδυασμό του Άκη Τσούκα ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΖΙ. Στόχος της επίσκεψής μας ήταν να τιμήσουμε την εκδήλωση, να ενημερωθούμε για τις δράσεις και της ανάγκες της Εταιρίας και να γνωρίζουμε τι περιμένουν από εμάς σε περίπτωση που εκλεγούμε στις επερχόμενες εκλογές. Δε σας κρύβω ότι αισθάνθηκα πάρα πολύ άσχημα, όταν η υπεύθυνη (Γραμματέας αν δεν κάνω λάθος) κ. Μπαλλή Ξανθίππη αναρωτήθηκε στη σύντομη ομιλία της γιατί άραγε παραβρέθηκε τόσος κόσμος για πρώτη φορά κι ένας νεαρός από τους ωφελούμενους του Κέντρου απάντησε (με την χαρακτηριστική ειλικρίνεια και αφέλεια που διακρίνει αυτά τα… αιώνια παιδιά): «Μάλλον επειδή έρχονται εκλογές!»


Πράγματι, η συγκεκριμένη ομάδα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με αυτισμό , καθώς και οι οικογένειές τους, έχουν ασύλληπτα τεράστιες ανάγκες για στήριξη σε πολλά επίπεδα: Οικονομικό, κοινωνικό, υγειονομικό, εργασιακό, κλπ. Και αποτελεί ευθύνη ΟΛΩΝ των εμπλεκόμενων φορέων να αφουγκράζονται διαρκώς με προσοχή τις ανάγκες τους και να ανταποκρίνονται στον μέγιστο δυνατό βαθμό σε αυτές. Όπως ειπώθηκε στην ενδιαφέρουσα ομιλία μετά τον  Αγιασμό, το όλο εγχείρημα για το στήσιμο του κέντρου ξεκίνησε από μόλις 3 οικογένειες αυτιστικών ατόμων πριν πολλά χρόνια και με τη σύμπραξη πολλών εθελοντών, οικογενειών, συλλόγων, φορέων κλπ ήρθε και η αφύπνιση της πολιτείας, η οποία έφτασε να το στηρίζει με κάποιες ετήσιες επιχορηγήσεις. Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι όσα και να κάνει κανείς για τις οικογένειες αυτές, δεν είναι ποτέ αρκετά. Χωρίς να γνωρίζω σε ποιον βαθμό η πολιτεία και η τοπική αυτοδιοίκηση συνέδραμαν έως σήμερα στην οργάνωση και τη διατήρηση του κέντρου ημέρας, θέλω να πιστεύω ότι κανείς από όλους τους υποψήφιους δημάρχους και από εμάς τους υποψήφιους συμβούλους δε θα ξεχάσει την επομένη των εκλογών τον αγώνα των ανθρώπων αυτών και τις εκκλήσεις τους για στήριξη. Όπως και με πάμπολλες άλλες περιπτώσεις, οι άνθρωποι αυτοί εύχονται να μας έχουν κοντά τους όχι πριν αλλά μετά τις εκλογές.  Νομίζω ότι τους οφείλουμε αυτήν την υπόσχεση. 

Κλείνω, κλέβοντας μια παρομοίωση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστορίας Καλλίνικου από την ομιλία του στον Αγιασμό: Για τα πλημμυρισμένα χωράφια κι εκτάσεις τις πατρίδας μας, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί λύση, γιατρειά. Για τις πλημμυρισμένες ψυχές των ανθρώπων στις οικογένειες των αυτιστικών ατόμων, που έχουν πλημμυρίσει από έγνοιες, αδιέξοδα, φόβο, απογοήτευση και δυσκολίες, χρειάζονται ισχυρά αντιπλημμυρικά έργα με γνώμονα την απέραντη αγάπη, την ενσυναίσθηση  και την προσήλωση στην ευαίσθητη αυτή ομάδα πολιτών.  




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις