ΝΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟΝ ΚΟΥΜΠΑΡΟ;

 Εν όψει των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, είδαμε να ξεφυτρώνουν γύρω μας καθημερινά εκατοντάδες υποψήφιοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Αμέτρητοι. Να δείτε ότι τα ψηφοδέλτια θα έχουν μέγεθος σεντονιού που θα αρκούσε για να τυλίξει από μια μούμια ο κάθε ψηφοφόρος! Τους συναντάμε παντού γύρω μας: Σε συναυλίες, σε καφενεία και ταβέρνες, σε πανηγύρια, σε δρόμους και λαϊκές αγορές, όπου μπορούν να φανούν και να παρουσιάσουν εαυτούς με την προσδοκία να προσθέσουν μία ακόμη ψήφο στο σακούλι τους… Ακούμε διαρκώς το σχόλιο «και η κουτσή Μαρία υποψήφια φέτος!». (Απαράδεκτο και ρατσιστικό κατά τη γνώμη μου, καθώς δε βρίσκω τίποτα στραβό ούτε στη Μαρία, τη συνηθισμένη δηλαδή γυναίκα της διπλανής πόρτας, ούτε στο ότι είναι κουτσή, καθώς αυτό το χαρακτηριστικό δεν την κάνει λιγότερο έξυπνη, δραστήρια, χρήσιμη… )

Ποιοι είναι λοιπόν όλοι αυτοί και πώς προέκυψαν; 

  • Είναι εκείνοι που εμπιστεύτηκαν την προσωπικότητα του αρχηγού του συνδυασμού, εκτιμήσανε το ήθος του, τις δυνατότητές του, το όραμά του για την πόλη και τον νομό και συστρατεύτηκαν μαζί του για να στηρίξουν τον αγώνα του. (Εύχομαι να είναι πολλοί!)
  • Είναι εκείνοι που ανέκαθεν είχαν το μικρόβιο της πολιτικής ή το κόλλησαν πρόσφατα, κι έχουν την πεποίθηση ότι μπορούν να προσφέρουν στο κοινό καλό, ότι μπορούν να βάλουν το λιθαράκι τους για τη βελτίωση του τόπου. Άνθρωποι που θεωρούν τη συμμετοχή στα κοινά ενδιαφέρουσα και απαραίτητη. (Μακάρι να ήταν και όλοι έτσι!)
  • Είναι και εκείνοι που κολακεύτηκαν από την «τιμή» που τους έγινε με την πρόταση να κατεβούν στις εκλογές, που νιώθουν σε κάποιο μικρό ή μεγάλο βαθμό την ανάγκη για προβολή, άνθρωποι που τους ταιριάζει ο κωμικοτραγικός χαρακτηρισμός «ψώνιο». (Φοβάμαι ότι είναι αρκετοί!)
  • Είναι και εκείνοι που είδαν τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο και την πιθανή εκλογή τους ως μια ευκαιρία για ένα επιπλέον εισόδημα (έστω πενιχρό), ή για ικανοποίηση κάποιου προσωπικού συμφέροντος.. (η «βρώμικη» πλευρά των ανθρώπων της πολιτικής, απεχθής μεν, συνήθης δε…)
  • Είναι και εκείνοι που βρέθηκαν στα ψηφοδέλτια από υποχρέωση: Επειδή ο αρχηγός κάποια εκδούλευση τους είχε κάνει και τώρα την εξαργυρώνει, επειδή ο αρχηγός είναι ο αδερφός της συμπεθέρας και θέλει να πάρει ψήφους και από το άλλο σόι, γιατί να μην τον βοηθήσουμε, επειδή του χρωστούσαν χάρη που είχε βοηθήσει στη μετάθεση του γιου, επειδή αν κατεβούνε μαζί του έχουν ελπίδες να τους φτιάξει το δρόμο δίπλα στο χωράφι  (τους το έχει τάξει άλλωστε), επειδή αν δεν τον στηρίξουν δε θα πάρει ψήφους στο χωριό και δε θα διορθώσει την παιδική χαρά όταν εκλεγεί… (Αχ, αυτοί δυστυχώς είναι πάρα πολλοί….)
  • Βέβαια, από αυτούς τους τελευταίους, όσοι είχαν φιλότιμο, έστω και την τελευταία στιγμή, κατεβαίνουν από το πλοίο του συνδυασμού, σώζοντας την αξιοπρέπειά τους και διαφυλάσσοντας την τιμή τους, μιας και δεν αφήνονται να γίνουν όργανα συλλογής ψήφων για τον αρχηγό… 


Μέσα σε αυτήν την πληθώρα των υποψηφίων λοιπόν, πώς να μη χαθούν οι ψηφοφόροι; Η συλλογή από κάρτες πάνω στην ψωμιέρα μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, τα τηλέφωνα δε σταματούν από γνωστούς που είχανε χρόνια να ακούσουν και τώρα πήραν να συγχαρούν για την ανιψιά που αρραβωνιάστηκε και με την ευκαιρία να ανακοινώσουν την υποψηφιότητά τους, η πίεση από τον θείο για να ψηφίσουν τον ξάδερφο που τους χάρισε το αμπέλι γίνεται αφόρητη…  Και ποιον να πρωτο-υποστηρίξουν; Τον υποψήφιο που είναι δάσκαλος και θα έχει με καλό μάτι το βλαστάρι τους; Τον διοικητή του θα είναι το τέλειο βύσμα για τον φαντάρο τους; Τον γιατρό που θα τους δίνει προτεραιότητα στα ραντεβού στο κέντρο υγείας; Την ανιψιά που αν εκλεγεί θα πάρει η καημένη μετάθεση να έρθει στον τόπο της; Τον κουμπάρο που αν δεν τον ψηφίσουμε θα γίνει παρεξήγηση μεγάλη; Σε ποιον να τη δώσεις αυτήν τη μία ψήφο; 

ΑΣ ΣΟΒΑΡΕΥΤΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! 

Οι εκλογές ΔΕΝ είναι reality show για να ψηφίσουμε τον ομορφότερο, τον δυνατότερο, τον πιο σέξυ… 

Οι εκλογές ΔΕΝ είναι η ευκαιρία της ζωής μας να ικανοποιήσουμε το κάθε συμφέρον μας…

 ΔΕΝ είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος να δείξουμε την αγάπη μας, τη συμπόνια μας, την αφοσίωσή μας σε κάθε συγγενή ή φίλο…

 Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ είναι το όπλο που μας δόθηκε για να συμβάλλουμε στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στον τόπο μας. 

Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ είναι ταυτόχρονα δικαίωμα και υποχρέωση απέναντι στην πόλη, το χωριό, τον νομό μας, μπας και ανακάμψουν και δούμε κι εμείς μαζί άσπρη μέρα… 

Τα προβλήματα και οι ελλείψεις γύρω μας πολλά, η παρακμή εμφανής, οι ανάγκες μεγάλες. Πρόκειται για υπόθεση πολύ σοβαρή για να την γελοιοποιούμε με κριτήρια ανούσια και ανόητα. Ας δείξουμε επιτέλους την απαραίτητη σοβαρότητα και ας αναζητήσουμε ανθρώπους ικανούς, ανιδιοτελείς, με όραμα και καινοτόμες ιδέες,  με διάθεση για τίμια και σκληρή δουλειά, που προσφέρονται να βοηθήσουν τον τόπο μας και ας εξηγήσουμε στον κουμπάρο ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να ψήνουμε μαζί στην αυλή και να πίνουμε τα τσίπουρά μας, και ας μην τον έχουμε ψηφίσει για αντιδήμαρχο!

Καλή ψήφο με σύνεση λοιπόν!


Υ.Γ. Η γράφουσα το άρθρο είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος, αλλά δε θα σας πει σε ποια κατηγορία ανήκει- κατατάξτε την όπου νομίζετε!




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις